Κυριακή, Νοεμβρίου 26, 2006

Ευθανασία

Tο κέιμενο που ακουλουθεί είναι σκέψεις και προβληματισμοί του μαθητή της Γ΄λυκείου των φροντιστηρίων μας, Θεοδόση Κοκολάκη ( το κείμενο δεν έχει υποστεί καμία τροποποίηση ) .

Ευθανασία είναι η μέθοδος να χαρίζουμε ανώδυνο έναν θάνατο σε άτομα, που πάσχουν από αγωνία ή από βαριά και ανίατη αρρώστια. Η μέθοδος αυτή έγινε δεκτή από ορισμένες φιλοσοφίες και θρησκείες. Ο Φ. Βάκωνας που δημιούργησε και τον όρο « ευθανασία », έγινε ο πρωταγωνιστής της καταπράϋνσης της αγωνίας και του πόνου των δίχως ελπίδα θεραπείας αρρώστων.
Σήμερα οι πολιτείες διστάζουν να καθιερώσουν νομοθετικά την ευθανασία. Τα κοινοβούλια της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Αμερικής και της Γερμανίας την καταδίκασαν.
Αντίθετη σε αυτή την άποψη είναι η εκκλησία. Για τον Ποινικό Νόμο η θανάτωση κάποιου βαριά αρρώστου είναι ανθρωποκτονία και τιμωρείται έστω και να ζήτησε την θανάτωση ο ίδιος ο άρρωστος.
Όσον αφορά την ευθανασία ανθρώπων οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι πιστεύουν ότι η ζωή χωρίς να την απολαμβάνεις δεν έχει νόημα και ακόμη πιστεύουν ότι ο άρρωστος βασανίζεται σωματικά αλλά και ψυχολογικά κυρίως. Κάποιοι άλλοι όμως υποστηρίζουν ότι κρύβεται ένα τεράστιο ενδιαφέρον στην ζωή των αρρώστων και ότι είναι άδικο να τους αφαιρέσεις την ζωή γιατί έχουν δικαίωμα να αντιμετωπίσουν τις αντίξοες συνθήκες της ζωής. Βέβαια τα δύο διαφορετικά ¨πιστεύω¨ συναντιούνται σε κάτι, στην αγάπη για τον άνθρωπο.

Ανέβασμα στο Blog: Ν.Κ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: