Τρίτη, Φεβρουαρίου 24, 2009
The Real Human Bodies Exhibit
Το μεγαλείο της λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος, η πολυπλοκότητα των οργάνων, αλλά και οι φθορές που δημιουργούνται από τις ασθένειες, το κάπνισμα ή την κακή διατροφή, εκτίθενται με όλες τις ανάλογες ανατομικές λεπτομέρειες στην περίφημη έκθεση με τίτλο «BODIES… Η Eκθεση», που έρχεται στην Ελλάδα από την αμερικανική Premier Exhibitions, Inc. στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων
Τα εκθέματα είναι αληθινά ανθρώπινα σώματα, που παρουσιάζονται στην ολότητά τους ή ανά μέρη και τα οποία έχουν διεξοδικά διαχωριστεί και διατηρηθεί μέσω μιας πρωτοποριακής διαδικασίας.
Η έκθεση «Bodies» ξεναγεί τους επισκέπτες σε διαφορετικές αίθουσες προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να παρατηρήσουν από κοντά το σκελετικό, μυϊκό, αναπαραγωγικό, αναπνευστικό, κυκλοφορικό, καθώς και άλλα συστήματα του ανθρώπινου σώματος. Πολλά από τα εκθέματα είναι τοποθετημένα σε παραστατικές αθλητικές στάσεις, επιτρέποντας στον επισκέπτη να τα συσχετίσει με τις καθημερινές του δραστηριότητες.
Επίσης, αυθεντικά ανθρώπινα εκθέματα δείχνουν τη φθορά που δημιουργείται στα όργανα από το υπερβολικό φαγητό και την έλλειψη άσκησης. Ένας υγιής πνεύμονας στέκεται δίπλα σε ένα «μαύρο», κατεστραμμένο από το κάπνισμα, πνεύμονα, προκαλώντας μια τόσο έντονη σύγκριση, δυνατότερη από οποιαδήποτε φωτογραφία.
Η έκθεση απολαμβάνει παγκόσμια αποδοχή, προσελκύοντας σχεδόν 11 εκατ. επισκέπτες σε μεγάλες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, το Λας Βέγκας, η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο, το Σάο Πάολο, η Βαρκελώνη και η Πράγα. Και τώρα, από τις 7 Φεβρουαρίου, η έκθεση «Bodies» επισκέπτεται και την Ελλάδα, τη χώρα που έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην γέννηση και την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και της ανατομίας.
H έκθεση διοργανώνεται με τη συνεργασία της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων και τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.).
«Η εκπαιδευτική σημασία αυτής της έκθεσης είναι ανεκτίμητη», λέει ο δρ. Roy Glover, επίτιμος καθηγητής Ανατομίας και Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ΗΠΑ και ιατρικός διευθύνων σύμβουλος της έκθεσης. «Για αιώνες, μόνο η ιατρική κοινότητα μάθαινε για τις εσωτερικές διεργασίες του ανθρώπινου σώματος από τη μελέτη των αληθινών ανθρώπινων σωμάτων και, τώρα, με την έκθεση ‘Bodies’ δίνεται και στο ευρύ κοινό η ευκαιρία να αποκτήσει μια βαθύτερη γνώση πάνω στην ανατομία και στις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος».
Η έκθεση δίνει τη δυνατότητα να δούμε και να καταλάβουμε τα διάφορα ιατρικά προβλήματα με μία νέα ματιά-εστιάζοντας την προσοχή μας σε ιατρικά θέματα που μας απασχολούν, όπως η παχυσαρκία, ο καρκίνος του στήθους, ο καρκίνος στο κόλον, η κίρρωση του ήπατος, η εξωμήτρια κύηση, η αρθρίτιδα, η οστεοπόρωση και τα κατάγματα στα οστά. Δίνεται ακόμη έμφαση στη ζημιά που προκαλείται στα όργανα από το κάπνισμα και από τις ακραίες δίαιτες.
Τα δείγματα των ανθρώπινων σωμάτων της έκθεσης, είναι διατηρημένα με μια επαναστατική τεχνική που ονομάζεται Πολυμερής Συντήρηση. Με αυτή τη διαδικασία, ο ανθρώπινος ιστός διατηρείται μόνιμα με τη χρήση υγρής σιλικόνης που, μετά από ειδικές επεξεργασίες, στερεοποιείται. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα δείγμα, διατηρημένο έως και το κυτταρικό επίπεδο, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο την πολυπλοκότητα των οστών, των μυών, των νεύρων, των αιμοφόρων αγγείων και των οργάνων.
Ένα ολόκληρο ανθρώπινο σώμα μπορεί να χρειαστεί μέχρι και ένα χρόνο για να ετοιμαστεί. Τα «εκθέματα» είναι στεγνά και μπορεί να είναι είτε άκαμπτα είτε ευλύγιστα - αυτό εξαρτάται από την ανάμιξη των χημικών που χρησιμοποιήθηκαν. Παρ’ όλο που οι επισκέπτες μπορούν να έρθουν πολύ κοντά στα εκθέματα, δεν επιτρέπεται να τα αγγίξουν.
Τα σώματα έχουν πεθάνει από φυσικά αίτια. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπόρεσαν να αναγνωριστούν τα προφανή ιατρικά προβλήματα από τα οποία υπέφεραν, και όπου είναι απαραίτητο, αυτό υποδεικνύεται στην έκθεση. Για παράδειγμα, ένας πνεύμονας βρίσκεται σε προθήκη και η ασθένεια αναγνωρίζεται ως εμφύσημα, έτσι όσοι το βλέπουν κατανοούν καλύτερα την ασθένεια.
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ο νόμος απαγορεύει την αποκάλυψη οποιασδήποτε πληροφορίας σχετικά με την ταυτότητα των εκθεμάτων και την αιτία του θανάτου. Τα αρχικά «εκθέματα» φτιάχτηκαν στα τέλη δεκαετίας του 1970 και ακόμη χρησιμοποιούνται από ιατρικές ομάδες σε όλο τον κόσμο. Διαρκούν επ’ αόριστον, σαν να είχαν φτιαχτεί εξ ολοκλήρου από άφθαρτο υλικό.
Ο δρ. Glover αναφέρει: «Παρατηρώντας κατανοούμε και όσο περισσότερα κατανοούμε, μαθαίνουμε καλύτερα το σώμα μας. Το σώμα δεν ψεύδεται. Έτσι, αντίθετα με τα μοντέλα που εξιδανικεύουν το σώμα μέσα από τη ματιά του καλλιτέχνη, τα εκθέματα αυτής της έκθεσης δείχνουν το σώμα και τα μέρη του όπως ακριβώς είναι. Επί χρόνια, χρησιμοποιούνται κατασκευασμένα μοντέλα στη διδασκαλία του σώματος.
Ωστόσο, αυτά δεν επιτρέπουν ποικιλία στη δομή, κάτι που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό -να δει κανείς πώς είναι φτιαγμένο το σώμα και πόσο διαφορετικό είναι το ένα από το άλλο. Καθώς, οι φοιτητές της ιατρικής, αλλά και πολλοί άνθρωποι διαθέτουν λίγο χρόνο για τη μελέτη της ανατομίας, είναι πολύ πιο σημαντικό που έχουμε αυτά τα μοναδικά εκθέματα για να δώσουμε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα την ανατομία του σώματος και να αποκτήσουν μια αίσθηση της διαφορετικότητας του κάθε ανθρώπινου οργανισμού».
Όλα τα σώματα-εκθέματα αποκτήθηκαν από τα εργαστήρια του Ιατρικού Πανεπιστήμιου Dalian Plastination της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Η Ασία έχει τους περισσότερους και τους πιο ικανούς επιστήμονες στον κόσμο σε αυτό τον τομέα, οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι στο να προετοιμάζουν τα ανθρώπινα σώματα για εκπαιδευτικούς και επιστημονικούς σκοπούς.
O Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, μέσα από τη συνεργασία του και μέσα από τη παρουσία εξειδικευμένων εκπροσώπων του στο χώρο της έκθεσης, θα παρέχει στους επισκέπτες πληροφορίες ιατρικού και επιστημονικού περιεχομένου. Παράλληλα, όσοι επιθυμούν, θα μπορούν να ενημερώνονται για το θεσμό της Δωρεάς Οργάνων και για τη σημασία και τη διαδικασία των μεταμοσχεύσεων των ζωτικών οργάνων του ανθρώπινου σώματος.
«BODIES… Η Eκθεση»
Από τις 7 Φεβρουαρίου 2009
«ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ» Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι, Αίθουσα Δ12.
Ώρες λειτουργίας: Κυρ. - Πέμ. 10:00 - 20:00 & Παρ. - Σάβ. 10:00 - 22:00
Η έκθεση προσφέρει ειδική ακουστική ξενάγηση για τα παιδιά, καθώς επίσης και εξειδικευμένα βιβλία-οδηγούς για τους καθηγητές.
Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 16 ευρώ, ενήλικες άνω των 65 ετών: 14 ευρώ, παιδιά (4-13 ετών): 12 ευρώ, γκρουπ (άνω των 10 ατόμων): 10 ευρώ, σχολικά γκρουπ: 8 ευρώ, οικογενειακό έως και 5 άτομα (2 ενήλικες και έως 3 παιδιά): 44 ευρώ.
Σημεία προπώλησης: Ticket House, Αθήνας (Πανεπιστημίου 42, εντός της στοάς, τηλ.: 210 36 08 366 ) και στα ταμεία της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων. Για αγορές online: www.ticketpro.gr και www.bodiesinathens.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου