Κυριακή, Ιουνίου 28, 2009

Λίμνη Τσιβλού

Αποφάσισα να κάνω μια διήμερη απόδραση στην ορεινή Αχαΐα και συγκεκριμένα στην Λίμνη Τσιβλού. Είναι σε 800 μέτρα υψόμετρο περίπου 20 χιλιόμετρα από την Ακράτα, πάνω στον Χελμό.
Πρόκειται για μια φυσική λίμνη που δημιουργήθηκε το 1912 από μια κατακρήμνιση, η οποία έκλεισε την φυσική εκροή του ποταμού Κράθη. Έχει επιφάνεια περίπου 200 στρέμματα και μέγιστο βάθος 80 μέτρα. Το όνομα της το πήρε από το χωριό Τσιβλός που όμως τώρα βρίσκεται μέσα στο νερό της λίμνης μετά από την κατολίσθηση του 1912.
Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες είναι απίστευτο, μαγευτικό τοπίο καλοκαίρι και χειμώνα. Μπάνιο μπορεί να κάνει κάποιος άφοβα και ταυτόχρονα να απολαύσει τα έλατα και τα πεύκα που υπάρχουν κοντά στην λίμνη και στα γύρω βουνά. Στην λίμνη υπάρχει πρόσβαση με δρόμο από άσφαλτο εκτός από τον δρόμο που περιβάλλει την λίμνη που όμως και εκεί ένα απλό Ι.Χ. με προσεκτική οδήγηση προσεγγίζει άνετα.
Αν αποφασίστε να κάνετε αυτή την εκδρομή συνδυάζοντας με διανυκτέρευση ακόμα και καλοκαίρι υπάρχει ψύχρα. Όταν εγώ βρισκόμουν στο επίπεδο της θάλασσας η θερμοκρασία στις 10 το πρωί ήταν 26 βαθμοί κελσίου. Μετά από 45 λεπτά ( Ακράτα-Τσιβλού περίπου 20KM αλλά ο δρόμος έχει στροφές ) στην λίμνη η θερμοκρασία ήταν 22 βαθμοί. Το βράδυ στις 23:00 η θερμοκρασία πέφτει στους 17 βαθμούς.
Απολαύστε τις φωτογραφίες ( τραβήχτηκαν από κινητό με ανάλυση 3Mega):

4 σχόλια:

Αναστασία είπε...

Η θάλασσες είναι μαγευτικές αλλά και οι λίμνες έχουν την δική τους ομορφιά.
Υπέροχα τοπία, καλά έκανες Νίκο και ξέφυγες λίγο από τις ασφυκτικές πια πόλεις.
Αν μου δοθεί η ευκαιρία θα πάω σίγουρα γιατί λατρεύω τα ταξίδια
Φιλιά και καλό βράδυ Νίκο

ΑΡΩΓΗ_ΝΙΚΟΣ είπε...

@Αναστασία
Καλησπέρα Αναστασία μου. Λατρεύω την θάλασσα αλλά οι λίμνες και τα ποτάμια έχουν μια μαγεία. Ξέρεις υπάρχει ένα μυστήριο σκέφτεσαι ξωτικά νεράϊδες, διάφορα. Αν σου δοθεί η ευκαιρία να πας εκεί πάνω. Βέβαια γενικά στην Ελλάδα υπάρχουν πανέμορφες τοποθεσίες αλλά θέλει χρόνο, χρήμα και παρέα ( αν και δεν είναι απαραίτητο. Εγώ ας πούμε έκανα την απόδραση μόνος, ήθελα αποτοξίνωση ηρεμία, να βάλω τις σκέψεις μου σε τάξη.)
Υ.Γ. Σε αυτά τα υψόμετρα την παθαίνεις ως εξής: Υπάρχει ήλιος και δροσιά και σε ξεγελά. Αλλά ο ήλιος στην ουσία καίει γιατί αυτό που προκαλεί το μαύρισμα στο δέρμα είναι αόρατη ακτινοβολία… Συμπέρασμα: και σε λίμνες και ποτάμια που βρίσκονται σε ορεινές τοποθεσίες έχουμε αντηλιακό και μάλιστα με μεγάλο δείκτη προστασίας. Ακριβώς το ίδιο και στο χιόνι όταν έχει ήλιο…
Τα παραπάνω σχόλια και συμβουλές ήταν μια κοινωνική προσφορά του Νίκου, του διαδικτυακού σου φίλου από τον Νότο.
Καλό βράδυ να έχεις και καλή εβδομάδα από αύριο…

Ανώνυμος είπε...

Την είχα επισκεφτεί πριν 10 χρόνια τη συγκεκριμένη περιοχή και απο ότι βλέπω στι φωτο σου δεν έχει αλλάξει (ευτυχώς) :)
Γνωρίζεις αν επιτρέπεται το κολύμπι και το κυριότερο αν μπορεί κάποιος να κολυμπίσει εκεί?

Καλή μέρα :)

GCTMT

ΑΡΩΓΗ_ΝΙΚΟΣ είπε...

@GCTMT
Καλημέρα Λίνα.
Επίσημα δεν ξέρω αν επιτρέπεται. Εγώ πάντως κάνω κανονικά μπάνιο, τα νερά είναι καθαρά, δεν υπάρχουν δίνες και τέτοια παράξενα. Απλά τέλεια είναι. Να ξανάπας και για μπάνιο...Εγω το κάνω συχνά...