Σάββατο, Οκτωβρίου 13, 2007

Ελευθερία της γνώμης.

Η ελευθερία της γνώμης και η ελευθερία έκφρασης της γνώμης είναι αναγκαίες για τη διανοητική ευημερία των ανθρώπων ( από την οποία εξαρτάται και η γενικότερη ευημερία τους ) για τέσσερις λόγους :
  • Αν απαγορευτεί η έκφραση οποιασδήποτε γνώμης, αυτή η γνώμη-μια και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι-ενδέχεται να είναι αληθινή. Αν το αρνηθούμε σημαίνει ότι θεωρούμε δεδομένο το δικό μας αλάθητο ( δογματική συμπεριφορά).
  • Αν η απαγορευμένη γνώμη είναι εσφαλμένη, ενδέχεται να περιέχει ένα ποσοστό αλήθειας και αυτό συμβαίνει πολύ συχνά, εφόσον, όμως, η γενική ή κυρίαρχη γνώμη για οποιοδήποτε ζήτημα σπάνια ή ποτέ είναι η ολική αλήθεια, μόνο με την σύγκρουση των αντίθετων γνωμών υπάρχει πιθανότητα να αποκαλυφθεί το υπόλοιπο της αλήθειας.
  • Ακόμα και αν η παραδεκτή γνώμη είναι όχι μόνο αληθινή, αλλά και η ολική αλήθεια τότε αν δεν επιτρέπεται να αμφισβητείται σθεναρά και επίμονα, οι περισσότεροι από αυτούς που θα την αποδεχτούν, θα την υποστηρίξουν σαν να πρόκειται για προκατάληψη χωρίς να κατανοήσουν ή να συναισθανθούν τα λογικά δεδομένα της.
  • Αυτό καθεαυτό το νόημα του δόγματος κινδυνεύει να χαθεί ή να εξασθενήσει και να μην έχει την ουσιώδη επίδραση στο χαρακτήρα και τη συμπεριφορά των ανθρώπων: το δόγμα γίνεται απλά μια τυπική ομολογία πίστης και είναι εντελώς στείρο. Κατορθώνει όμως να αποτρέπει κάθε βαθιά και γνήσια πίστη, που βασίζεται στη λογική ή την προσωπική εμπειρία.

Ν.Κ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΟΛΛΑ!..ΚΑΙ ΟΛΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ..ΣΑΦΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΙΡΟ..ΓΙΑΤΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΗΤΟΠΟΙΕΙΣΕΙ ΤΙ ΤΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ...
ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ.....ΑΝ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΑΝΤΙΡΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΤΟΥ,ΤΟΤΕ ΧΑΝΕΙ ΠΟΛΛΑ!..