Τρίτη, Μαρτίου 31, 2009

Youtube και εκπαίδευση...

Μία νέα ενότητα πρόσθεσε η Google στο Youtube πριν λίγες μέρες, αυτή της εκπαίδευσης. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, η οποία ξεκίνησε από εθελοντές υπάλληλους της γνωστής εταιρίας, έχει συγκεντρωθεί εκπαιδευτικό υλικό από πάρα πολλά πανεπιστήμια της Αμερικής.
Υπάρχουν πάνω από 200.000 video αυτή τη στιγμή τα οποία αυξάνονται καθημερινά με ραγδαίους ρυθμούς, από τα πιο γνωστά αμερικάνικα πανεπιστήμια, όπως το MIT, το Stanford, το UC Berkeley, το UCLA και το Yale, καθώς και πάνω από 200 ολοκληρωμένα μαθήματα, διάφορων θεμάτων.
Στο συγκεκριμένη ενότητα μπορεί κανείς να βρεί διαλέξεις καθηγητών, σεμινάρια και συνέδρια, καθώς και αναλύσεις από καθηγητές γνωστών κολλεγίων και πανεπιστημίων. Και όλα αυτά μαζεμένα και πολύ καλά αρχειοθετημένα στην σελίδα του Youtube.
Αρκεί κανείς να επισκεφτεί την παρακάτω σελίδα για να βρει το εκπαιδευτικό υλικό: http://www.youtube.com/edu

Οι '' ταραξίες της αίθουσας '' ( μέρος 1ο )

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία όλων μας σχετικά με την βία και τις διαταραχές συμπεριφοράς στα σχολεία. Είναι μήπως πλαστή αυτή η εντύπωση; Κάποιοι μπορεί να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια ακόμη εντυπωσιακή αλλά αβάσιμη εικόνα χάους, η οποία καλλιεργείται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην ανάγκη τους να βρουν θέματα. Μερικές φορές το ενδιαφέρον του κοινού έχει μια δόση υστερίας - είναι αυτό που αναφέρεται σαν "ηθικός πανικός". Ποια είναι λοιπόν η συμπεριφορά του ταραξία; Μπορούμε να πούμε ότι το ξέσπασμα ενός μαθητή στην τάξη εκνευρίζει κάποιον άλλο. Πειράζω κάποιον σημαίνει ότι ένας μαθητής εμποδίζει την πραγματοποίηση των προθέσεων του άλλου ή τον κάνει να αισθάνεται άσχημα. Αυτή η απάντηση είναι απατηλά απλή. Αυτό που οι ίδιοι οι δάσκαλοι χαρακτηρίζουν διαταρακτική συμπεριφορά εξαρτάται από την άποψη που έχουν οι ίδιοι για την φύση του παιδιού γενικά και του μαθητή ειδικότερα. Οι απόψεις των δασκάλων διαφέρουν πάρα πολύ μεταξύ τους:
α) Στο ένα άκρο βρίσκεται η εικόνα του " καλού " μαθητή, που δείχνει σεβασμό και υπακούει πειθήνια το δάσκαλο - ένας μαθητής που δέχεται παθητικά τις γνώσεις και την "αλάθητη" γνώμη των δασκάλων - καθηγητών.
β) Στο άλλο άκρο ο μαθητής θεωρείται ως ενεργητικός συνεργάτης στη διαδικασία της μάθησης - μεταφορικά θα λέγαμε " ένα κερί που ο δάσκαλος ανάβει" παρά ένα ένα "δοχείο που πρέπει να γεμίσει"
Σε αυτή την παιδο-κεντρική προσέγγιση (σε αντίθεση με τη δάσκαλο-κεντρική), ο μαθητής μπορεί αν είναι παθητικός δέκτης να θεωρηθεί αποκλίνων, ενώ σύμφωνα με την πρώτη άποψη η παθητικότητα είναι το στοιχείο που χαρακτηρίζει τον καλό μαθητή. Δεν είναι λοιπόν περίεργο το γεγονός που ο ένας δάσκαλος θεωρεί διαταρακτική αυτή τη συμπεριφορά, ενώ άλλος να μην το θεωρεί έτσι...
( Η συνέχεια σε λίγες ημέρες, μέρος 2ο)

Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2009

Περί κουκουλοφόρων...Περί Ληστειών...

Αγανακτισμένοι Έλληνες πολίτες για να αποφύγουν τη σύλληψη λόγω κουκούλας σκέφτηκαν και αυτό…Αλλά και αυτό για να κάνουν ληστείες χωρίς προβλήματα...ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Το λευκό χρώμα
Δε με κάνει θεό
Θα ήθελε όμως
Κάποιος Θεός
Να με υιοθετήσει;
ΧΑΡΙΤΙΝΗ ΞΥΔΗ
ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ

Σάββατο, Μαρτίου 28, 2009

1ος Διάλογος Μαθητή - Καθηγητή


Καθηγητής : Γιάννη τι βαθμό είχες πάρει στο προηγούμενο τρίμηνο (2ρο τρίμηνο) στην Φυσική ?
Μαθητής: 15, ε καλός είναι!! Στο πρώτο τρίμηνο είχα πάρει 12
Καθηγητής : Κοίτα δεν είναι κακός, τα πήγες σχετικά καλά, σίγουρα καλύτερα απο το πρώτο τρίμηνο. Εντάξει, είναι και η πρώτη επαφή σε αυτή η χρονιά με το μάθημα...Στο τελευταίο τρίμηνο θα προσπαθήσουμε να τον μεγαλώσουμε τον βαθμό σου. Συμφωνείς ?
Επικρατεί μια παύση, αλλά καταλαβαίνω ότι ο Γιάννης κάτι σκέφτεται, κάτι μουρμουρίζει, είναι φανερό ότι κάνει πράξεις..
Μαθητής : Δεν χρειάζεται να διαβάσω κύριε, αφού έχω περάσει το μάθημα.
Καθηγητής : και που το ξέρεις Γιάννη ? στο είπε ο καθηγητής σου στο σχολείο ?
Μαθητής : όχι. Δεν θα μου βάλει πάλι 15 στο τελευταίο τρίμηνο ? θα μου βάλει. Ε ! Ξέρω αν προσθέσουμε τους βαθμούς στα τρίμηνα και προσθέσω το διπλάσιο του βαθμού που θα γράψω το καλοκαίρι πρέπει να κάνει 38 ή 35 νομίζω. Οπότε και μηδέν να γράψω πάλι έχω περάσει...
Συμπεράσματα : α) Ο μαθητής θεωρούσε ότι χωρίς να διαβάσει είχε στο τσεπάκι του πάλι ένα 15, χωρίς να κουραστεί να τον αποκτήσει τον βαθμό αυτό.
β) Στο τρίτο τρίμηνο, φαίνεται ( για τον μαθητή ) πως το σχολείο, μάλλον υπάρχει για την βόλτα των μαθητών...
γ) Ο μαθητής δεν ενδιαφέρεται για να μάθει, φαίνεται ότι δεν έχει στόχους για το μέλλον του.
Δυστυχώς πάρα πολλά παιδιά έχουν παρόμοιο τρόπο σκέψης με το Γιάννη. Δεν έχουν στόχους, δεν έχουν ιδανικά και έχουν την εντύπωση ότι όλα θα τα βρούν έτοιμα χωρίς κόπο, σχεδόν όπως τους τα προσφέρουν οι γονείς τους, δηλαδή όλοι εμείς. Όμως όλοι εμείς οι ""μεγάλοι"" ξέρουμε ότι η ζωή δεν είναι έτσι, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Μας μοιράζει πολλά ""χαστούκια'"

Παρασκευή, Μαρτίου 27, 2009

Η σοφία της ωριμότητας


Αν και τα φύλλα είναι πολλά η ρίζα είναι μια.
Σ' όλες τις μέρες που περάσανε της νιότης μου
Τον ήλιο με τα φύλλα και τα άνθη μου χαιρέτησα
Τώρα μπορώ να μαραθώ μες την αλήθεια.
W.B. YEATS

Πέμπτη, Μαρτίου 26, 2009

Sea Fever

I must go down to the sea again, to the lonely sea and the sky,And all I ask is a tall ship and a star to steer her by;And the wheel's kick and the wind's song and the white sails shaking,And a grey mist on the sea's face, and a grey dawn breaking.
I must go down to the seas again, for the call of the running tideIs a wild call and a clear call that may not be denied;And all I ask is a windy day with the white clouds flying,And the flung spray and the blown spume, and the seagulls crying.
I must go down to the seas again, to the vagrantgypsy life,To the gull's way and the whale's way,where the wind's like a whetted knife;And all Iask is a merry yarn from a laughing fellow-roverAnd a quiet sleep and a sweet dream when the longtrip's over.
John Masefield

Οι Έλληνες παντού αισθάνονται ΈΛΛΗΝΕΣ - Παρέλαση στο Μανχάταν Νέα Υόρκη

Δευτέρα, Μαρτίου 23, 2009

The Salley Gardens


το τραγούδι αυτό, βασισμένο στο ποιήμα του Yeats
(William Butler Yeats (1865-1939) - Irish Poet)
είναι από τα πιό πολυτραγουδισμένα της Ιρλανδίας.

Απλά ακούστε το ( Αλκίνοος Ιωαννίδης)


Τι να σχολιάσει κανείς? Όταν το ακούμε όλοι κάνουμε παρόμοιες σκέψεις και οι αναμνήσεις ξυπνούν...

Παρασκευή, Μαρτίου 20, 2009

Ο άνθρωπος δεν είναι νησί...

Απλό, αληθινό, μελαγχολικό, απίστευτη μουσική...
(by Jason van Genderen)

Ας στρέψουμε το βλέμμα, γύρω μας, ας νιώσουμε τον διπλανό μας, ίσως και εμείς έρθουμε στην θέση του, γιατί η ζωή παίζει παιγνίδια. Ας βοηθήσουμε όσο και όσους μπορούμε. Αγαπώ την χώρα μου δεν σημαίνει μόνο ότι αγαπώ την θάλασσα της ή μόνο τον ήλιο της, αλλά σημαίνει και ότι αγαπώ τους ανθρώπους της, τους ανθρώπους που δεν την ζημιώνουν. Ας θυμηθούμε ότι είμαστε άνθρωποι.
(Ν.Κ.)

Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2009

Οδυσσέας Ελύτης, 13 χρόνια από το θάνατο του.

Ο Οδυσσέας Ελύτης (2 Νοεμβρίου 1911 - 18 Μαρτίου 1996), φιλολογικό ψευδώνυμο του Οδυσσέα Αλεπουδέλλη του Παναγιώτη, ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, μέλος της λογοτεχνικής γενιάς του '30. Διακρίθηκε το 1960 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 1979 με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, γνωστός για τα ποιητικά του έργα Άξιον Εστί, Ήλιος ο πρώτος, Προσανατολισμοί κ.α. Διαμόρφωσε ένα προσωπικό ποιητικό ιδίωμα και θεωρείται ένας από τους ανανεωτές της ελληνικής ποίησης. Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν ενώ συλλογές του έχουν μεταφραστεί μέχρι σήμερα σε πολλές ξένες γλώσσες. Το έργο του περιλάμβανε ακόμα μεταφράσεις ποιητικών και θεατρικών έργων. Υπήρξε μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κριτικής, Αντιπρόσωπος στις Rencontres Internationales της Γενεύης και Incontro Romano della Cultura της Ρώμης.

''Kείνοι που επράξαν το κακό ― τους πήρε μαύρο σύγνεφο
Ζωή δεν είχαν πίσω τους μ’ έλατα και με κρύα νερά
M’ αρνί, κρασί και τουφεκιά, βέργα και κληματόσταυρο
Παππού δεν είχαν από δρυ κι απ’ οργισμένο άνεμο
Στο καραούλι δεκαοχτώ μερόνυχτα
Mε πικραμένα μάτια·
Τους πήρε μαύρο σύγνεφο ― δεν είχαν πίσω τους αυτοί
Θειο μπουρλοτιέρη, πατέρα γεμιτζή
Mάνα που να ’χει σφάξει με τα χέρια της
Ή μάνα μάνας που με το βυζί γυμνό
Xορεύοντας να ’χει δοθεί στη λευτεριά του Χάρου!"

Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον
χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας

Παρασκευή, Μαρτίου 13, 2009

Η Ελλάδα στην 5η θέση παγκοσμίως για την Ώρα της Γης

Μόλις 14 μέρες απομένουν για την Ώρα της Γης 2009 (Σάββατο, 28 Μαρτίου, 20:30) και η Ελλάδα δηλώνει δυναμικό παρών στο μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός ενάντια στην κλιματική αλλαγή που διοργανώθηκε ποτέ στον πλανήτη. Περισσότεροι από 160 δήμοι και κοινότητες της χώρας έχουν ήδη δηλώσει επίσημα τη συμμετοχή τους, φέρνοντας την Ελλάδα στην πέμπτη θέση παγκοσμίως, ελάχιστα πίσω από τον Καναδά, ανάμεσα στις χώρες με την εντονότερη συμμετοχή στην Ώρα της Γης. Στην πρώτη θέση κατατάσσεται η γενέτειρα της πρωτοβουλίας, Αυστραλία ενώ την ακολουθούν η Γαλλία και το Βέλγιο.
Η ενθουσιώδης ανταπόκριση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών στο κάλεσμα του WWF Ελλάς έχει ως αποτέλεσμα η ελληνική παρουσία στην Ώρα της Γης να έχει ξεπεράσει το 10% του παγκόσμιου στόχου συμμετοχής που δεν είναι άλλος από τις 1000 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Η Ελλάδα για ακόμα μια φορά αποδεικνύει ότι όταν θέλει – μπορεί. Η πέμπτη θέση της χώρας μας σε μια άτυπη παγκόσμια κατάταξη ανάμεσα στις χώρες που συμμετέχουν με τις περισσότερες πόλεις στην Ώρα της Γης έρχεται να το επαληθεύσει. Ωστόσο το μεγάλο στοίχημά μας είναι η ατομική συμμετοχή των πολιτών. Κάθε πολίτης που εγγράφεται ηλεκτρονικά στο http://www.earthhour.org/signup/gr:el
δεν δηλώνει απλά τη συμμετοχή του στο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό γεγονός στον πλανήτη – Συνυπογράφει μια παγκόσμια έκκληση προς τους ηγέτες των Ηνωμένων Εθνών και απαιτεί γενναίες αποφάσεις στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη τον ερχόμενο Δεκέμβριο», δήλωσε ο Γιώργος Βελλίδης, Επικεφαλής του τμήματος Επικοινωνίας του WWF Ελλάς.
Πέραν της μαζικής κινητοποίησης δήμων και κοινοτήτων, πλήθος φορέων, σχολείων και επιχειρήσεων συμμετέχουν στην Ώρα της Γης, οργανώνοντας πρωτότυπες δράσεις. Περίπου 80 επιχειρήσεις και δεκάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν μέχρι τώρα ενώσει τις δυνάμεις τους στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, κλιμακώνοντας τις δραστηριότητές τους με στόχο την 28η Μαρτίου.
Υ.Γ. Είναι απλό. Απλά κατεβάστε τον Γενικό Διακόπτη στον ηλεκτρολογικό σας πίνακα.

Παρακευή και 13! Τι είναι αυτό ?

Όσοι πιστεύουν αλλά και όσοι δεν πιστεύουν, όταν ακούν την φράση Παρασκευή και 13, σκέφτονται διάφορα περι δεισιδαιμονίας, κακοτυχίας, γρουσουζιάς . Να δούμε πως μπορεί να προήλθε αυτή η αντίληψη :
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οποιαδήποτε Παρασκευή συμπίπτει με τις 13 ενός μήνα θεωρείται κακότυχη στις Αγγλοσαξονικές, Γαλλικές, Γερμανικές και Πορτογαλικές περιοχές του κόσμου. Παρόμοιες δεισιδαιμονίες υπάρχουν και σε άλλες παραδόσεις: στην Ελλάδα και την Ισπανία, για παράδειγμα, το ρόλο αυτό έχει η "Τρίτη και 13". Ο φόβος της Παρασκευής και 13 ονομάζεται στα αγγλικά paraskavedekatriaphobia (μία λέξη που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις Παρασκευή, δεκατρείς και φοβία) και είναι μια ειδική μορφή της τρισκαιδεκαφοβίας . Η λέξη μπορεί να ευρεθεί επίσης ως paraskevodekatriaphobia (παρασκευοδεκατριαφοβία) ή paraskevidekatriaphobia ή friggatriskaidekaphobia (φριγκατρισκαιδεκαφοβία).
Πριν τον 19ο αιώνα, ο αριθμός 13 θεωρούταν γενικά ως φέρων κακή τύχη. Την ίδια εικόνα είχε και η Παρασκευή, αν και δεν υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ των δύο. Η πρώτη αναφορά σε μία "Παρασκευή και 13" έγινε μάλλον στις αρχές του 19ου αιώνα.
Πέρα από τις γραπτές αναφορές, πάντως, πολλές δημοφιλείς ιστορίες υπάρχουν σχετικά με την προέλευση της δεισιδαιμονίας:
Ο Μυστικός Δείπνος, με ιστορίες ότι ο Ιούδας Ισκαριώτης ήταν ο 13ος καλεσμένος, ενώ η Σταύρωση του Ιησού συνέβη κατά ημέρα Παρασκευή.
Ότι η Εύα προσέφερε το μήλο στον Αδάμ κατά ημέρα Παρασκευή.
Άγνωστη πηγή : Η Βίβλος ακόμα αναφέρει 12 φυλές του Ισραήλ ενώ ορισμένοι λένε πως υπήρξαν 13. Τα μέλη της 13ης φυλής λένε πως ήταν μάγοι και μάγισσες και συνδεδεμένοι με σκοτεινές δυνάμεις.
Το 25% των αμερικανών επηρεάζεται σημαντικά την ημέρα της Παρασκευής και 13 και συνδέει κάθε κακοτυχία με το γεγονός αυτό, σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί.
Υ.Γ1.: Λοιπόν όλα αυτά έχουν να κάνουν με την αντίληψη του κάθε ανθρώπου, την αίσθηση του με το εξωπραγματικό, και είναι τροφή για αδυναμίες. Ας χαρούμε λοιπόν και αυτή τη μέρα όπως πρέπει να χαιρόμαστε κάθε μέρα που ζούμε χωρίς προκαταλήψεις και επηρεασμούς.
Υ.Γ.2. Αφού ολοκλήρωσα αυτό το post, συνειδητοποίησα ότι στον τίτλο αντί να γράψω Παρασκευή έγραψα παρακευή, δηλαδή το παρασκευή χωρίς το σ. Μάλλον ατυχής σύμπτωση... Καλή σας ημέρα

Τετάρτη, Μαρτίου 11, 2009

Λυσίας, Μαθητικός Διαγωνισμός μέσω Internet.


O Λυσίας είναι μαθητικός Διαγωνισμός γνώσεων μέσω Internet.
Οι μαθητές από την Ε΄δημοτικού μέχρι και την Γ Λυκείου, λαμβάνουν μέρος στον διαγωνισμό, αφού πρώτα δημιουργήσουν ένα λογαριασμό στο http://www.lysias.gr/ . H συμμετοχή είναι ελεύθερη και γίνεται σε 2 φάσεις. Οι νικητές κερδίζουν δώρα.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον http://www.lysias.gr/ ή επικοινωνήστε τηλεφωνικά με τα Φροντιστήρια ΑΡΩΓΗ στο 2102386980 & 2102386280.
ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

1.Φάσεις διεξαγωγής
Η αρχική φάση έχει διάρκεια 2 εβδομάδες από Τρίτη 17/3/2009 έως Παρασκευή 3/4/209 από οπουδήποτε και η τελική φάση (προκρίνονται οι 400 πρώτοι κάθε τάξης) το Σάββατο 10/5/2008 σε Πιστοποιημένα Κέντρα ΛΥΣΙΑ ( ένα απο αυτά είναι και η ΑΡΩΓΗ - http://www.arogi.edu.gr/ , info@arogi.edu.gr )
2.Κανόνες διεξαγωγής
Αρχική φάση

Κατά τις 2 εβδομάδες της αρχικής φάσης από 17/3/2009 έως 3/4/2009 οι διαγωνιζόμενοι συμμετέχουν ατομικά από το χώρο της επιλογής τους. Κάθε διαγωνιζόμενος απαντά σε ερωτήσεις της τάξης του, οι οποίες επιλέγονται τυχαία από μία μεγάλη ομάδα ερωτήσεων. Οι προς απάντηση ερωτήσεις είναι πολλαπλής επιλογής και σωστού/λάθους. Στην περίπτωση που διακοπεί η σύνδεσή τους, συμμετέχουν και πάλι, αλλά απαντούν σε άλλες ερωτήσεις, στον ίδιο χρόνο. Για την απάντηση των ερωτήσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε βοήθημα ή μέσο (αριθμομηχανή, βιβλία, διαδίκτυο κτλ.).
Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να απαντήσουν σε όσες περισσότερες ερωτήσεις μπορούν μέσα σε χρονικό διάστημα 30΄ λεπτών. Διαγωνίζονται σε 3 το πολύ ανεξάρτητες προσπάθειες των 30΄ λεπτών, (οποιαδήποτε μέρα και ώρα των 2 εβδομάδων), κάθε μία από τις οποίες έχει τους παρακάτω κανόνες:
· Ο διαγωνιζόμενος επιλέγει κάθε φορά μία από τις επτά (7) κατηγορίες ερωτήσεων (π.χ. Γλώσσα, Τόποι).
· Απαντάει μία μόνο ερώτηση κάθε φορά και σε μέχρι πέντε (5) ερωτήσεις για κάθε κατηγορία.
· Κάθε μία από τις τρεις (3) πρώτες ερωτήσεις κάθε κατηγορίας, αν απαντηθεί σωστά, βαθμολογείται με 10, ενώ οι υπόλοιπες δύο (2) με 5. Μπορεί να ζητηθεί βοήθεια για πέντε (5) το πολύ ερωτήσεις (με 50% μείωση βαθμού).
Τελική φάση
Προκρίνονται στην τελική φάση οι 400 πρώτοι διαγωνιζόμενοι από κάθε τάξη, ανάλογα με τη βαθμολογία που συγκέντρωσαν, στην καλύτερη από τις 3 προσπάθειές τους. Στο τέλος κάθε προσπάθειας ο χρήστης γνωρίζει τις παρακάτω βαθμολογίες:
· την τρέχουσα βαθμολογία του στη συγκεκριμένη προσπάθεια,
· την υψηλότερη βαθμολογία που έχει πετύχει μέχρι τη στιγμή εκείνη,
· τη βαθμολογία βάσης που έχει πετύχει ο 120ός στην τάξη του (η οποία μεταβάλλεται ανάλογα με τις συμμετοχές),
· την υψηλότερη βαθμολογία που έχει πετύχει ο 1ος στην τάξη του (η οποία μεταβάλλεται ανάλογα με τις συμμετοχές).
Για την εξοικείωση με τους κανόνες του διαγωνισμού κρίνεται απαραίτητη η συμμετοχή (οσεσδήποτε φορές) στον δοκιμαστικό (διαγωνισμό που είναι διαθέσιμος) στον δικτυακό τόπο του ΛΥΣΙΑ.
Ποιός ήταν ο Λυσίας στην αρχαιότητα ?
Ο Λυσίας υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ρήτορες της αρχαιότητας. Γεννήθηκε το 459 π.Χ. στην Αθήνα. Ο πατέρας του ήταν ο Κέφαλος, επιφανής και πλούσιος Συρακόσιος, ενώ παππούς του ο Λυσανίας. Είχε αδερφούς τον Πολέμαρχο και τον Ευθύδημο. Ο πατέρας του με πρόσκληση του φίλου του πολιτικού Περικλή άφησε τις Συρακούσες και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα, όπου έζησε ως μέτοικος τριάντα περίπου χρόνια, ως το θάνατό του. Ο Κέφαλος χάρη στην ευπορία του και τη γνωριμία του με εξέχοντες πνευματικούς άνδρες της Αθήνας έδωσε σωστή αγωγή και επιμελημένη μόρφωση στα παιδιά του.
Το 430 π.Χ. ο Λυσίας μαζί με τα αδέλφια του, τον Πολέμαρχο και τον Ευθύδημο,αναχώρησε σε ηλικία 15 περίπου ετών για τους Θουρίους, την αποικία των Αθηναίων στην Κάτω Ιταλία. Εκεί διδάχτηκε ρητοτική από τον Τεισία, το γνωστό Συρακόσιο ρήτορα. Το 412 π.Χ. όμως επέστρεψε ξανά στην Αθήνα, όταν μετά την άτυχη εκστρατεία των Αθηναίων στη Σικελία υπερίσχυσε στους Θουρίους η εχθρική προς τους Αθηναίους πολιτική παράταξη. Μαζί με τον αδερφό του Πολέμαρχο εγκαταστάθηκε στην
Αθήνα, όπου ζούσε ως πλούσιος ισοτελής, έχοντας κτήματα, τρία σπίτια και εργοστάσιο ασπίδων στον Πειραιά, όπου εργάζονταν 120 δούλοι.
Όμως η έντονη πολιτική δράση και τα δημοκρατικά φρονήματα των δύο αδελφών ενόχλησαν τους Τριάκοντα τυράννους. Ο τύραννος Ερατοσθένης θανάτωσε τον Πολέμαρχο, ενώ ο Λυσίας διέφυγε στα Μέγαρα, χάνοντας μεγάλο μέρος από την περιουσία του. Από τα Μέγαρα υποστήριζε με σθένος τις επιχειρήσεις των εξόριστων στον Πειραιά με επικεφαλής τον Θρασύβουλο. Για το λόγο αυτό απέστειλε σ' αυτούς τα υπόλοιπα χρήματά του, ασπίδες και μισθοφόρους. Για τις ενέργειές του αυτές έγινε πρόταση από το Θρασύβουλο στην Εκκλησία του Δήμου, αμέσως μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας (403 π.Χ.), να του παραχωρηθεί το δικαίωμα του πολίτη, αλλά η πρόταση αυτή πολεμήθηκε ως παράνομη από τον πολιτικό αντίπαλο του Θρασύβουλου, Αρχίνο και έτσι ο Λυσίας δεν απόκτησε ποτέ το δικαίωμα του Αθηναίου πολίτη, αλλά έμεινε ως το θάνατό του ισοτελής μέτοικος.
Ο Λυσίας, μόλις επέστρεψε στην Αθήνα το 403 π.Χ., παρουσιάστηκε στο δικαστήριο ως κατήγορος του Ερατοσθένη, του φονιά του αδελφού του. Ο λόγος Κατά Ερατοσθένους είναι ο μόνος που εκφωνήθηκε από τον ίδιο το ρήτορα στο δικαστήριο. Από κει και πέρα ο Λυσίας, επειδή είχε χάσει την περιουσία του, εργάστηκε ως
λογογράφος για να εξοικονομεί τα προς το ζην. Έγραφε με πληρωμή λόγους για άλλους, οι οποίοι τους αποστήθιζαν και τους αγόρευαν στα δικαστήρια για την υπεράσπιση των υποθέσεών τους. Ο Λυσίας πέθανε στην Αθήνα πιθανότατα το 377 π.Χ.
Το έργο του
Έγραψε πάνω από 230 δικανικούς λόγους, από τους οποίους ακέραιοι έχουν σωθεί μόλις 34, ενώ από άλλους έχουν σωθεί αποσπάσματα. Από τους λόγους αυτούς οι περισσότεροι είναι δικανικοί (εκφωνήθηκαν στα δικαστήρια) και οι υπόλοιποι συμβουλευτικοί (εκφωνήθηκαν στη Βουλή και την Εκκλησία του Δήμου) και επιδεικτικοί (εκφωνήθηκαν στις γιορτές). Από τους σωζόμενους λόγους ένας μόνο είναι συμβουλευτικός, ο Περί της Πολιτείας και δύο επιδεικτικοί : ο Επιτάφιος και ο Ολυμπιακός. Οι υπόλοιποι με εξαίρεση τον Ερωτικό , ο οποίος έφθασε σε μας μέσω του Πλάτωνα και εμπεριέχεται στο έργο του Φαίδρος, είναι δικανικοί, κατηγορικοί ή απολογητικοί και αναφέρονται σε ποικίλες υποθέσεις δημόσιες ή ιδιωτικές. Οι κυριότερoι: Κατά Ερατοσθένους, Υπέρ Αδυνάτου, Επιτάφιος, Κατά Διογείτονος κ.α. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από την απλότητα και τη λιτότητα του λόγου του και αναφέρονται στην πολιτική κατάσταση και τα ήθη της εποχής του.
Τα έργα του που έγραψε
Επιτάφιος
Ολυμπιακός
Δήμου καταλύσεως απολογία
Περί του μη καταλύσαι την πάτριον πολιτείαν Αθήνησι
Υπέρ Πολυστράτου
Κατά Ερατοσθένους
Κατά Αγοράτου
Υπέρ Μαντιθέου
Υπέρ Αδυνάτου
Κατά Σιτοπωλών
Απολογία δωροδοκίας
Περί του Εύανδρου δοκιμασίας
Κατηγορία προς τους συνουσιαστάς κακολογιών
Υπέρ του Στρατιώτου
Κατά Παγκλέωνος
Κατά Επικράτους
Υπέρ Καλλίου
Ερωτικός
Κατά Ανδοκίδου ασέβειας
Κατά Αλκιβιάδου Α' Λιποταξίου
Κατά Αλκιβιάδου Β' εκστρατείας
Κατά Θεομνήστου Α' και Β'
Κατά Διογείτονος
Υπέρ των Αριστοφάνους χρημάτων
Κατά Εργοκλέους
Κατά Φιλοκράτους
Αρεοπαγίτικος
Περί του Σηκου
Κατά Νικομάχου
Κατά Φίλωνος δοκιμασία
Υπέρ του Ερατοσθένους φόνου
Προς Σίμωνα
Περί δημεύσεως των του Νικίου αδερφού
Περί τραύματος εκ πρόνοιας
Περί δημοσίων αδικημάτων
Οι παραπάνω πληροφορίες για τον Λυσία είναι από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια.

Τρίτη, Μαρτίου 10, 2009

Αλλάζει η βαθμολόγηση των γραπτών...

Νέα δεδομένα στη βαθμολόγηση των γραπτών τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις θα αντιμετωπίσουν οι φετινοί υποψήφιοι, μετά τις αλλαγές που έκανε το ΥΠΕΠΘ.
Διαβάστε περισσότερα : Πηγή Τα ΝΕΑ online

Πλάτων

Ο Πλάτωνας ήταν σπουδαίος Έλληνας Φιλόσοφος και συγγραφέας (427 π.Χ. - 347 π.Χ.), ο γνωστότερος μαθητής του Σωκράτη. Ο Πλάτων έγραψε την Απολογία του Σωκράτους, που θεωρείται ως μια σχετικά ακριβής καταγραφή της απολογίας του Σωκράτη στη δίκη που τον καταδίκασε σε θάνατο.
Βιογραφία
O Πλάτων γεννήθηκε στην Αθήνα και καταγόταν από αριστοκρατική αθηναϊκή οικογένεια. Πατέρας του ήταν ο Αρίστωνας, ο οποίος καταγόταν από το γένος του Κόδρου, και μητέρα του η Περικτιόνη, η οποία ήταν αδερφή του Χαρμίδη, ενός από τους Τριάκοντα τυρράνους, και ανιψιά του Κριτία, επίσης μέλος των Τριάκοντα, καταγόταν από το γένος του νομοθέτη Σόλωνος. Αδέρφια του ήταν οι Αδείμαντος και Γλαύκων. Το πρώτο του όνομα ήταν Αριστοκλής, αλλά αργότερα ονομάστηκε Πλάτωνας γιατί είχε ευρύ στέρνο και πλατύ μέτωπο. Γνώρισε τον Σωκράτη σε ηλικία 20 ετών και έμεινε κοντά του μέχρι τον θάνατο του μεγάλου δασκάλου (399 π.Χ.). Ο άδικος θάνατος του Σωκράτη ήταν το κίνητρο για να αναλάβει τον ρόλο του κοινωνικού μεταρρυθμιστή της αθηναϊκής δημοκρατίας.
Μετά τη θανάτωση του Σωκράτη για λίγο καιρό κατέφυγε στα
Μέγαρα, κοντά στον συμμαθητή του Ευκλείδη. Ύστερα γύρισε στην Αθήνα, όπου για 10 χρόνια ασχολήθηκε με τη συγγραφή φιλοσοφικών έργων, τα οποία φέρουν τη σφραγίδα της σωκρατικής φιλοσοφίας. Στη συνέχεια ταξίδεψε στην Αίγυπτο και στην Κυρήνη, όπου σχετίστηκε με τον μαθηματικό Θεόδωρο, και τέλος στον Τάραντα της Ιταλίας, όπου γνώρισε τους πυθαγόρειους, από τη φιλοσοφική σκέψη των οποίων επηρεάστηκε αποφασιστικά. Μετά πέρασε στη Σικελία. Στην αυλή του βασιλιά των Συρακουσών Διονυσίου Α΄ γνώρισε τον βασιλικό γυναικάδελφο Δίωνα, με τον οποίον συνδέθηκε φιλικά. Η φιλία όμως αυτή προκάλεσε τις υποψίες του Διονυσίου για συνωμοσία, γι' αυτό έδιωξε τον Πλάτωνα από τη Σικελία. Στην Αίγινα κινδύνεψε να πουληθεί ως δούλος αλλά τον εξαγόρασε ο Κυρηναίος φίλος του Αννίκερης.
Επιστρέφοντας στην Αθήνα άνοιξε τη φιλοσοφική σχολή του, την
Ακαδημία (387 π.Χ.). Η προσπάθεια όμως των δύο φίλων να προσηλυτίσουν στις ιδέες τους τον νέο ηγεμόνα Διονύσιο Β΄ απέτυχαν. Για τρίτη φορά ήρθε στην αυλή των Συρακουσών το 361 π.Χ., με σκοπό να συμφιλιώσει τον Δίωνα με τον Διονύσιο. Αυτή τη φορά κινδύνεψε και η ζωή του. Τον έσωσε η επέμβαση του πυθαγόρειου Αρχύτα. Αλλά ο Δίωνας δεν γλίτωσε. Δολοφονήθηκε το 353 π.Χ.. Έτσι ο Πλάτωνας έχασε τον άνθρωπο στον οποίο στήριξε τις ελπίδες του για την επιβολή των πολιτικών του ιδεών. Από τότε και μέχρι τον θάνατό του ασχολήθηκε με τη διδασκαλία και με τη συγγραφή φιλοσοφικών έργων.

Φιλοσοφικό Έργο
Τα έργα του Πλάτωνος είναι 36 και όλα, εκτός από την Απολογία, διαλογικά. Και στη συγγραφή ο φιλόσοφος μιμήθηκε τη διδασκαλία του Σωκράτη, ο οποίος δίδασκε διαλογικά. Οι διάλογοί του επιγράφονται με το όνομα κάποιου από τα διαλεγόμενα πρόσωπα, π.χ. Τίμαιος, Γοργίας, Πρωταγόρας, κλπ. Τρεις μόνο διάλογοι, το Συμπόσιο, η Πολιτεία και οι Νόμοι τιτλοφορούνται από το περιεχόμενό τους. Σ' όλους τους διαλόγους τη συζήτηση διευθύνει ο Σωκράτης. Στους παλαιότερους διαλόγους διατηρεί την εικόνα του πραγματικού Σωκράτη, ενώ στους νεότερους κάτω από το πρόσωπο του δάσκαλου κρύβεται ο ίδιος ο μαθητής. Το σύνολο του πλατωνικού έργου διακρίνεται σε τρεις περιόδους με βάση τη χρονολογική σειρά:
α) Περίοδος νεότητας (
400 π.Χ. - 387 π.Χ.): Σ΄ αυτήν ανήκουν: Απολογία, Κρίτων, Χαρμίδης, Πρωταγόρας, Λάχης, Ευθύφρων, Ιππίας Μείζων, Ιππίας Ελάσσων, Ίων, Λύσις.
β) Περίοδος ωριμότητας (
386 π.Χ. - 367 π.Χ.). Σ' αυτήν ανήκουν: Μενέξενος, Κρατύλος, Ευθύδημος, Γοργίας, Μένων, Παρμενίδης, Φαίδων, Φαίδρος, Πολιτεία, Συμπόσιον, Θεαίτητος.
γ) Περίοδος γήρατος (
366 π.Χ. - 348 π.Χ.). Περιλαμβάνονται: Σοφιστής, Πολιτικός, Φίληβος, Κριτίας, Τίμαιος, Νόμοι, Έβδομη επιστολή.

Δευτέρα, Μαρτίου 09, 2009

Η προσομείωση των φροντιστών...

Όγδοος χρόνος του σημαντικού φροντιστηριακού, πλέον θεσμού ξεκινά και φέτος.
Τα φροντιστήρια ΑΡΩΓΗ καλούν σε συμμετοχή όλες τις φροντιστηριακές μονάδες. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται ακόμη περισσότερο η παρουσία των φροντιστήριων στο χώρο της εκπαίδευσης...
Για περισσότερες πληροφορίες μεταβείτε στον σύνδεσμο της Ο.Ε.Φ.Ε.

Κυριακή, Μαρτίου 08, 2009

Hi tech θρανία για μαθητές Δημοτικού

Το σχολείο του μέλλοντος είναι πλέον γεγονός. Η εικόνα της σχολικής αίθουσας με τον παραδοσιακό μαυροπίνακα, τη σκόνη από τις κιμωλίες και τους μαθητές που «παλεύουν» να μείνουν ξύπνιοι, κατά την παράδοση των μαθημάτων, ανήκουν στο παρελθόν. Εκτός από τα ηλεκτρονικά βιβλία και το διαδραστικό πίνακα, το επόμενο κύμα υψηλής τεχνολογίας φέρνει στην Ελλάδα τα πρώτα έξυπνα θρανία, που λειτουργούν όπως τα κινητά τηλέφωνα iPhone, διαθέτουν οθόνη αφής, συνδυάζουν ήχο και εικόνα και οι μαθητές δουλεύουν σε αυτά κατά ομάδες.Τα μολύβια, τα στιλό και οι γόμες αντικαθίστανται από ακίδες αφής. Ο παιδαγωγός αποδεσμεύεται από τον παραδοσιακό του ρόλο και ο μαθητής που θα απαντήσει σωστά στο μάθημα της μέρας δεν είναι πια μόνο αυτός που θα σηκώσει το χέρι του πρώτος.Ο καθένας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί δίνουν τις δικές τους απαντήσεις με ένα απλό «κλικ» στην οθόνη του θρανίου τους. Χρησιμοποιώντας ειδικά σχεδιασμένο λογισμικό, τα έξυπνα θρανία αναγνωρίζουν πολλαπλά αγγίγματα των μαθητών στην ενσωματωμένη οθόνη-επιφάνειά τους.«Πρόκειται για ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό εργαλείο που λειτουργεί συμπληρωματικά με τα βιβλία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στα διαδραστικά θρανία, οι μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού μπορούν να χρησιμοποιούν μαρκαδόρο για να σχεδιάζουν και να γράφουν, το δάχτυλο για να μετακινούν λέξεις και την παλάμη για να σβήνουν. Σε κάθε θρανίο περιέχεται υπολογιστής, που υποστηρίζει μέχρι και 40 εντολές ταυτόχρονα. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνουμε να κρατήσουμε την προσοχή των παιδιών αναπόσπαστη», τονίζει ο γενικός διευθυντής της εταιρίας εισαγωγής των εκπαιδευτικών διαδραστικών εργαλείων κ. Παναγιώτης Κούτσης. Αλλωστε, πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα διαδραστικά θρανία μειώνουν τη νευρικότητα των εκπαιδευτικών στη διάρκεια του μαθήματος, αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και, όταν συνδυαστούν με το κατάλληλο παιδαγωγικό και ψηφιακό υλικό, βελτιώνουν τα μαθησιακά αποτελέσματα.
Υ.Γ. Μέσα στο στρατηγικό πλάνο που αφορά την εισαγωγή της τεχνολογίας στο μάθημα, τα φροντιστήρια ΑΡΩΓΗ έχουν σαν στόχο μέσα στα επόμενα 2 χρόνια να έχουν εξοπλίσει όλες τις αίθουσες διδασκαλίας με διαδραστικούς πίνακες αφής και μία αίθουσα σε κάθε παράρτημα με τα έξυπνα Θρανία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η τεχνολογία προχωρά με αλματώδεις ρυθμούς και όπως έχω αναφέρει εμείς σαν Φροντιστηριακός Οργανισμός θα προσπαθήσουμε να παρακολουθήσουμε αυτόν τον ρυθμό. Το μόνο πρόβλημα βασικά είναι το οικονομικό. Μια τέτοια επένδυση έχει τεράστιο κόστος...Εμείς όμως πιστεύουμε ότι αξίζει και θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να πραγματοποιηθεί αυτός ο στόχος.
Νίκος Κορδατζάκης - Φυσικός
Διευθυντής των φροντιστηρίων ΑΡΩΓΗ

Τρίτη, Μαρτίου 03, 2009

Ένα σπάνιο ροζ δελφίνι...
Αρχαίος τάφος βρέθηκε στην Αίγυπτο

Κάιρο
Βέλγοι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως αρχαίο αιγυπτιακό τάφο που είχε χαθεί στην άμμο εδώ και δεκαετίες, ανακοίνωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Πολιτισμού Φαρούκ Χόσνι...Το 1880 ο Σουηδός αιγυπτιολόγος Καρλ Πιλ ανακάλυψε τον τάφο του Αμένχοτεπ «κάτοχο της βασιλικής σφραγίδας» του Φαραώ Τούθμωσις ΙΙΙ στην πόλη του Λούξορ, περίπου 600 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου. «Αργότερα ο τάφος εξαφανίστηκε στην άμμο και οι αρχαιολόγοι τον αναζητούσαν χωρίς αποτέλεσμα ώσπου τον ανακάλυψε ξανά η βελγική αποστολή», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της χώρας. Ο Τούθμωσις ΙΙΙ της 18ης Δυναστείας βασίλεψε από το 1504 ως το 1452.Ο επικεφαλής του συμβουλίου, αρχαιολόγος Ζαχί Χάουας δήλωσε πως ο τάφος αποτελείται από έναν προθάλαμο και ένα κυρίως δωμάτιο, μεγάλο χωρισμένο στα δύο με μια σειρά από έξι κολώνες. Τμήμα του βόρειου τοίχου έχει καταστραφεί εδώ και πολύ καιρό, πρόσθεσε.Σύμφωνα με τον Λοράν Μπαβέ, αρχηγός της βελγικής αποστολής, οι περισσότερες επιγραφές έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, σημάδι ότι ο τάφος συλήθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα.

6 - 8 Μαρτίου 2009/11η Διεθνής Έκθεση για την Eκπαίδευση

6 - 8 Μαρτίου 2009
11η Διεθνής Έκθεση για την Eκπαίδευση

Eκθεσιακό Kέντρο Helexpo Palace, Μαρούσι

Mε 250 εκθέτες από την Eλλάδα και 15 άλλες χώρες και με 20,000 επισκέπτες όλων των ηλικιών, η EKΠAIΔEYΣH αποτελεί σήμερα το κορυφαίο εκθεσιακό γεγονός στο χώρο της εκπαίδευσης στην Eλλάδα και μία από τις σημαντικότερες εκπαιδευτικές εκθέσεις στην Eυρώπη.
H EKΠAIΔEYΣH καταφέρνει με τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό να δώσει μία πλήρη εικόνα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Eλλάδα και το εξωτερικό, σε επίπεδο προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών και δια βίου εκπαίδευσης, στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.
Η έκθεση απευθύνεται σε όλους όσοι επιδιώκουν τη μάθηση σε όποιο στάδιο της πορείας τους κι αν βρίσκονται: μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, εργαζόμενοι και στελέχη επιχειρήσεων, ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι στον εκπαιδευτικό τομέα, σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού αλλά και οικογένειες που επιζητούν να επιλέξουν την κατάλληλη σχολή ή εκπαιδευτήριο για το παιδί τους.
H έκθεση είναι μία από τις πολυτιμότερες πηγές πλούσιων και αξιόπιστων πληροφοριών για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρονται στην Eλλάδα και το εξωτερικό.
http://www.ekpaidefsi.gr